Bahan-bahan ( 3 org )
20 keping daun pisang dipotong segiempat sama
4 biji pisang yg dilenyek halus
70 gm tpg gandum
30 gm tpg jagung
70 gm gula melaka dicincang halus
4 sb pati santan
secubit garam
20 keping daun pisang dipotong segiempat sama
4 biji pisang yg dilenyek halus
70 gm tpg gandum
30 gm tpg jagung
70 gm gula melaka dicincang halus
4 sb pati santan
secubit garam
Cara-cara :
layukan daun pisang dlm air panas selama 30 saat.keringkan.
pisang yg sudah dilenyek,dicampur dgn tpg gandum,tpg jagung,gula,garam dan pati santan.
kalau adunan lembut,tambah tpg gandum skit.sebaliknya,jika keras tambah pati santan lagi.
adunan tadi diambil satu sudu besar dan letak atas daun pisang.
daun dilipat menindih dan lipat kedua2 hujung untuk membungkus.
air dlm pengukus biar mendidih dahulu sebelum letak lepat.kukus 20 minit.kemudian tambah air dlm pengukus dan kukus lepat selama 10 minit lagi.
pasni dah boleh buat sendiri ...sbb dah tau caranye....hahaha......
2 care about me:
ayg leh wat ke...huhu
hahaha...nk mengutuk org la too....nnt ayg cube la....klu sedap ayg tak bgtau abg, klu tak sedap baru ayg bgtau....
Post a Comment